Børn behøver ikke en daglig buffet af kødpålæg.

Flere bælgfrugter, mindre madspild og større madmod er på menuen i Skanderborg Kommunes dagplejere. For en dagplejer i Skanderborg har vanetænkningen været den største overvindelse.

De fire børn i Maiken Lind Høeghs dagpleje i Skanderborg får hver dag tilbud om at hjælpe med madlavningen, hvis de vil. Det er ikke altid, tålmodigheden rækker til så meget. Måske nøjes de med at smøre en bolle, skære grøntsager ud eller som i dag, panere fisk. 

– Det hele hænger sammen. Når børnene hjælper til i køkkenet og eksponeres for mere forskelligartet mad, så ser de, hvad de spiser og bliver mere madmodige, siger Maiken Lind Høegh.

Netop madmod har fyldt meget i det seneste år – både for børnene og Maiken Lind Høegh selv. Efter at have deltaget på Skanderborg Kommunes forløb for dagplejere ”Madmod og madglæde” i sommeren 2023, har der været meget fokus på at mindske madspild og udfordre vanetænkningen. 

Vanerne skal overvindes

Siden 2022 har madansvarlige fra Skanderborg Kommunes offentlige køkkener kunne deltage i et forløb, der har til formål at give indsigt og inspiration til grønnere og klimabevidst kost med mindre madspild og mere økologi. Indtil videre har 68 af kommunens dagplejere været igennem forløbet, samt 31 daginstitutioner. 

For Maiken Lind Høegh har forløbet betydet meget håndgribelige tips og tricks, der forholdsvis nemt kunne implementeres i hverdagen, men der skulle indtænkes nye vaner. 

– Det krævede overvindelse for mig at lade være med at skrælle grøntsagerne, for på den måde at undgå madspild, som de opfordredes os til på kurset. De er ikke lige så pæne sådan. Børnene er måske også vant til skrællet grønt hjemmefra, så vi skulle alle tilvænnes. Men nu glider det nemt ned, og bunden af guleroden ryger i pesto eller suppe i stedet for skraldespanden, fortæller Maiken Lind Høegh og fortsætter:

– Den største udfordring har i virkeligheden været vanetænkning. Jeg plejede at have faste retter i mit repertoire, som jeg varierede mellem. Bælgfrugter var ikke rigtigt på min radar. Det er anderledes i dag. Nu bruger jeg linser og bønner i de fleste retter.

De ændrede vaner i arbejdsregi har også påvirket hendes private madvaner, for er der rester fra aftensmaden dagen før, så implementeres det nu i langt højere grad i børnenes mad og vice versa.


Lue (th) og Jonas panerer fisk i dagplejen i Skanderborg. 

– Børnene behøver ikke en buffet

Tilbage i køkkenet i Skanderborg står Lue og Jonas på 2 år på en bænk i køkkenet. Der står mel, æg, rasp og fisk klar til panering. Der bliver masseret, duppet, rørt rundt, smagt og prikket til de forskelligartede ingredienser i et stort virvar. 
Hun fortæller, at hun førhen havde for vane at servere rugbrød med op mod fem forskellige typer pålæg.

– Børnene kan sagtens nøjes med to-tre slags pålæg – og det behøver ikke være hamburgerryg hver gang. De behøver jo ikke en buffet. Nu er der også grønne postejer på menuen. Jeg har skulle øve mig i at implementere nye vaner og opskrifter, men børnene får nærmest mere varieret kost nu, end de gjorde før. 

Fakta 

  • Projektet ”Skanderborgs grønne køkkener” er finansieret med midler fra Fonden for Økologisk Landbrug, og er en del af Skanderborg Kommunes klimaplan.
  • Det er daginstitutioner, dagplejere, offentlige kantiner og store ældrekøkkener, der har deltaget i forløbet.
  • Det primære fokus i indeværende år bliver at vedligeholde de nye, gode vaner med mindre kød, flere bælgfrugter, mere økologi og mindre madspild. 
Facebook